انتقاد از نحوهی برگزاری آزمونهای المپیاد کشوری
به نام خدا
نزدیک به سی سال از آغاز برگزاری المپیادهای علمی در کشور عزیزمان ایران میگذرد. این سی سال همچنان که آکنده از افتخارات بزرگ برای دانشآموزان برتر کشور بوده است، صحنهی آزمایشی بزرگ برای متولیان آموزش نیز محسوب میشده.
در این مدت تغییرات فراوانی در شکل و نحوهی برگزاری المپیادها صورت گرفته است. شاید تغییری که در زمان حال خود را بیشتر از بقیه نمایان میکند، ترکیب «سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان» و «باشگاه دانش پژوهان جوان» باشد که امیدواریم ثمرات مثبتی در عرصهی المپیاد کشور بر جای گذارد.
در سالهای گذشته یکی از مواردی که همواره دغدغهای بزرگ برای شرکتکنندگان و برگزارکنندگان المپیادهای کشور بوده است، نحوهی برگزاری آزمونها، انتخاب برگزیدگان و اعلام نتایج بوده.
در دورههایی که ما در المپیادهای کشور حضور داشتیم، اعلام نتایج بسیار غیرشفاف، با تأخیر و با روندی غیرقابل قبول صورت گرفته بود. چنان که اعتراض به نمرات مرحلهی اول فقط به صورت حضوری ممکن بود و اشتباهاتی که در بعضی از سؤالات وجود داشت موجب آزردهخاطری بسیاری از شرکتکنندگان شد. همچنین اعتراض به مرحلهی دوم المپیادهایی مانند ریاضی و کامپیوتر به صورت حضوری و یا با فکس انجام میشد و نتیجهی اعتراضات تا حدی دیر اعلام میشد که گاهی تا شروع دورهی تابستانی به طول میانجامید.
همهی این مراحل بسیار غیرشفاف برگزار میشد. چنان که هرگز کف قبولی آزمونها و تطبیق آن با نمرهی فرد به اطلاع وی نمیرسید.
در این سالها ما بارها اعتراض خود را به نحوهی برگزاری آزمونها به گوش مسؤولان سابق باشگاه دانشپژوهان جوان رساندهایم و لیکن هیچ تغییری مشاهده نشده است.
اینک که برای اولین بار «مرکز ملی پرورش استعدادهای درخشان و دانش پژوهان جوان» برگزاری آزمونها را به عهده گرفته است، نه تنها پیشرفتی مشاهده نمیشود، بلکه به نظر میرسد نحوهی برگزاری دچار افت نیز شده است.
ثبت نام مرحلهی نخست آزمونهای امسال که به صورت آنلاین برگزار شد به هیچ وجه رضایت بخش نبود. مشکلات سیستمی فراوان و عدم آمادگی سرورها برای سرویسدهی به خیل زیاد ثبتنام کنندگان بر کسی پوشیده نیست.
اما در این روزها که اعلام نتایج طبق معمول با تأخیر صورت میگیرد (که دیگر برای ما عادت شده است!) با شیوهای سؤال برانگیز و بسیار نامعمول و غیرمنطقی در اعلام نتایج رو به رو شدیم. همه ساله نتایج مرحلهی اول المپیادهای کشور به صورت همگانی اعلام میشد. چنان که هر فرد امکان دسترسی به لیست کامل پذیرفتهشدگان را داشت ولی امسال نتیجهی هر شخص تنها به خود او اعلام میشود و همچنان این مشکل وجود دارد که فقط قبولی یا عدم قبولی شخص به اطلاع وی میرسد نه نمرهی او و کف قبولی و آمار و اطلاعات بیشتری که به نظر ما دانستن آنها حق همهی شرکتکنندگان است.
این شیوه حتی از شیوههایی که در گذشته معمول بوده است هم غیرشفافتر و شکبرانگیزتر است.
از مسؤولین مرکز ملی پرورش استعدادهای درخشان و دانشپژوهان جوان خواهشمندیم که ضمن اعلام لیست کامل پذیرفتهشدگان به تفکیک رشته، همکاری لازم در جهت شفافتر و بهینه شدن سیستم سنجش مبذول دارند.
با تشکر
امیر کفشدار گوهرشادی
سید حامد ولیزاده طوسی
- چهارشنبه, ۲ فروردين ۱۳۹۱، ۱۱:۵۹ ق.ظ